Czekoladowa polewa to wprost idealne wykończenie ciasta lub tortu. Każdy wypiek będzie lepiej smakował z dodatkiem czekolady- to oczywiste nie od dziś. A sposobów na aromatyczną, pyszną i aksamitną polewę z dodatkiem czekolady jest mnóstwo- od zwykłej rozpuszczonej tabliczki lub kuwertury do niesamowicie efektownych pomad na bazie powideł, lub tzw. polewy lustrzanej, która wygląda wprost nieziemsko. Jak zrobić polewę z czekolady, która udekoruje nasz wypiek i doda mu smaku? Mamy kilka porad.
Jak zrobić polewę z czekolady?
Najprostszym sposobem jest po prostu rozpuszczenie tabliczki czekolady. Nadają się do wszystkie typy czekolady od tej z największą zawartością kakao, aż po czekoladę białą. Choć najprościej pracuje się na czekoladzie deserowej, bo znacznie rzadziej się rozwarstwia. Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jeśli polejemy wypiek taką czekoladą, po zastygnięciu będzie ona nieco trudna w porcjowaniu, ponieważ będzie kruszyć. Nie jest to oczywiście wada, niektórzy lubią odgłos łamanej polewy. Jeśli zależy nam na tym, aby polewa była bardziej miękka i poddawała się lekko pod ostrzem morza, wystarczy dodać do niej łyżkę masła, lub kilka łyżek słodkiej śmietanki.
Polewa z dodatkiem kakao
Pyszną polewę można zrobić również z dodatkiem kakao. W zależności od wyjściowych proporcji będzie ona bardziej lub mniej płynna. Aby ją przyrządzić należy rozpuścić w rondelku masło, cukier lub miód, mleko oraz gorzkie kakao. Mikstury nie powinno się zagotować, ale powoli rozpuścić na niewielkim ogniu. Pod koniec można dodać kilka kropel aromatycznego alkoholu dla smaku, ale i połysku.
Czekoladowa pomada
Z kolei czekoladowa pomada to bogatsza wersja polewy. Sprawdzi się ona w przypadku, gdy chcemy, aby nasz tort był wyjątkowo gładki i wyglądał bardzo ekskluzywnie i elegancko. Pomadę można sporządzić na bazie dowolnych powideł, mroźnych i przypartych owoców, lub owoców świeżych. Ważne, aby podstawa była idealnie gładka, dlatego należy ją dokładnie zmiksować i przecedzić na sicie. Podgrzewamy owoce, dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę i białą czekoladę. A następnie studzimy całość.