Granat to owoc o drogocennych dla zdrowia właściwościach. Mimo, że można go znaleźć w każdym większym markecie, nie jest to owoc najczęściej wybierany przez klientów sklepu. Warto zaznajomić się z właściwościami owocu i i poznać bliżej kilka informacji na temat, jak jeść granata.

Właściwości granatu?

Jak jeść granataJego wartość energetyczna w 100 g to 78 kalorii. Większość to węglowodany, jednak jest też bogatym źródłem błonnika. Posiada oczywiście mnóstwo witamin, głównie C, E i kwas pantotenowy. Dostarcza do organizmu również fosfor, potas i magnez. Ma działanie silnie przeciwutleniające. Spożywanie granatu może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Liczne publikacje potwierdzone są badaniami. Owoc pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki oraz działa zapobiegawczo wobec miażdżycy. Ma wpływ na ciśnienie skurczowe krwi poprzez jego obniżenie. Pomaga obniżyć również cholesterol LDL określany potocznie „złym cholesterolem”. Badania wskazują, że chroni przed nowotworami. Ma to raczej znaczenie profilaktyczne. Pomaga również w walce z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.Owoc granatu działa przeciwzapalnie i pomaga na bóle stawów oraz na postępujące w nich stany zapalne. Polecany jest dla osób, które mają problemy z pamięcią. Dlatego powinny go spożywać osoby starsze.

Jak jeść granata?

Owoc można przyrządzić na wiele sposobów. Wino, galaretki, dżemy, czy surowe pestki. Aby je wydobyć z twardej łupiny, należy odciąć koronę, a następnie podzielić granat na ćwiartki. Następnie umieścić je w naczyniu z wodą. Po około 10 minutach pestki od skórki oddzielą się samoistnie i można swobodnie je wydobyć.
Surowe pestki można dodawać do sałatek, deserów, płatków owsianych czy do koktajli. To również świetny element dekoracyjny do potraw. Granat uwielbia towarzystwo czekolady, stąd warto pokusić się o wykonanie pysznego deseru. To również doskonały dodatek do mięs. Można dodać niewielką ilość ziaren do mięsa mielonego lub do ulubionej pieczeni. Dość często słyszy się o nalewkach z owocu. Do jej wykonania niezbędna jest oczywiście wódka, którą zalewa się ziarna. w tym przypadku mikstura musi nabierać walorów smakowych przez około 3 – 4 tygodni.
Dla wielu osób granat kojarzy się z czymś egzotycznym. Jednak jest łatwo dostępny i co najważniejsze zdrowy i bardzo smaczny.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here