Wybranie porządnej wędzarni ogrodowej wcale nie jest tak prostym zadaniem, jakby to mogło wydawać się na pierwszy rzut oka. W dzisiejszych czasach do wyboru są wędzarnie drewniane, metalowe i murowane. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, na które modele postawić i jakie są ich największe zalety.

Drewniana czy metalowa?

Najbardziej rozpowszechnione są oczywiście drewniane wędzarnie, które najłatwiej i najszybciej zbudować. Najrzadziej spotykane są z kolei murowane wędzarnie ogrodowe, których postawienia wymaga oczywiście stosownych umiejętności murarskich i większego nakładu finansowego.

Jeżeli chodzi o wędzarnie w całości wykonane ze stali, to oczywiście ich nie ma. Można znaleźć jedynie modele, które od wewnątrz obłożone są blachą. Największą wadą wędzarni metalowych jest to, że szybciej się wychładzają, dlatego też trzeba podkładać więcej opału podczas wędzenia.

Dla wielu osób sporą wadą wędzarni metalowych może okazać się także waga zwłaszcza, jak poszukuje się wędzarni przenośnych. Z praktycznego punktu widzenia wędzarnie metalowe będą doskonałym wyborem dla tych osób, które preferują głównie wędzenie na zimo. Wielu specjalistów poleca wędzarnie metalowe również zagorzałym miłośnikom ryb.

Jakość wędzonek ma znaczeni

Każda wędzarnia ogrodowa jest inna, dlatego też można uzyskać zupełni różny smak i aromat wędzonej. Drewniane wędzarnie w niewielkim stopniu oddziałują bezpośrednio na wędzone mięso, dlatego też można uzyskać dość specyficzny smak.

Jak wspomniano powyżej metalowa wędzarnia ogrodowa szybciej się wychładza, dlatego też może mieć to duży wpływ na jakość wędzonek. W stalowych wędzarniach trudniej zachować stabilność temperatury i zadymienia, dlatego też wędzonki mogą smakować nieco inaczej.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wędzarni ogrodowej?

Wybór odpowiedniej wędzarni ogrodowej w dużej mierze zależy od swoich indywidualnych preferencji oraz od budżetu. Jeżeli chodzi o wędzarnie drewniane, to warto zadbać o to, aby miały one spadzisty daszek, dzięki czemu nie będzie ryzyka skraplania się wody. Warto postawić na modele w których to drzwiczki są duże, dzięki czemu łatwiej wkładać mięso i dokładnie wyczyścić całą wędzarnie.

Każda porządna wędzarnia ogrodowa powinna zawierać deflektor, nogi, siatkę, haki i termometr. Nie można zapominać również o ruszcie do pieca, który odgrywa ważną rolę. Na szczęście cały osprzęt można w każdej chwili dokupić.

Wędzarnie ogrodowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:15    Średnia:2.9/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here